Groene energie
Groene energie, een term die je veel ziet, maar die ook veel onduidelijkheid oplevert. Simpel gesteld wordt groene energie opgewekt door gebruik te maken van natuurlijke bronnen, die niet worden vernietigd om energie op te wekken. Oftewel duurzame bronnen zoals windenergie en zonne- energie. Maar ook water energie wordt wereldwijd veel gebruikt.
Het tegenovergestelde van groene stroom is grijze stroom, deze wordt opgewekt door kolen-, gas- of olie centrales. Wat is voor nou jou de beste oplossing, een leverancier van echte groene energie? Is CO2 compensatie voldoende voor je? Wil je zonnepanelen laten installeren? Laat je niet gek maken door de mooie verkooppraatjes, maar laat ons je helpen de juiste keuze te maken.
Groene energiein Nederland bestaat al eeuwenlang. Wat denk je van de windmolens waar Nederland bekend om stond? Of watermolens waarbij de rivier zorgde voor het malen van graan of koren? Allemaal voorbeelden van echte groene energie, terwijl onze voorouders daar nog totaal niet bij stil stonden.
Het nadeel van deze molens was dat ze geen stroom leverden, en dus niet te gebruiken waren op andere plekken dan waar ze stonden.
Toen elektriciteit eenmaal gemeengoed werd in het begin van de 19e eeuw, opende dat nieuwe mogelijkheden voor iedereen. De dagen konden langer worden benut, door elektrisch licht en warmte. Apparaten en machines konden elektrisch worden aangedreven. Allemaal voordelen, die helaas mogelijk werden gemaakt door het verbranden van kolen, gas en olie.
We zijn allemaal onderhand wel overtuigd dat we niet op dezelfde manier door kunnen gaan als we nu doen. Gas, olie en kolen raakt op, maar is ook milieuvervuilend. Omdat de vraag naar energie alleen maar toeneemt, moeten we energie opwekkenuit bronnen die niet opraken, en geen schade toebrengen aan het milieu.
Is alle groene energie werkelijk groen?
En dit is waar het onduidelijk wordt. We willen graag allemaal groene energie, en zijn vaak bereid daar wat meer voor te betalen. Maar wat krijgje werkelijk groene energie? Het antwoord op die vraag is simpel; nee! Je krijgt thuis nooit groene energie. Dit komt, omdat de stroom die uit je stopcontact komt altijd een mengeling is van groene stroom en grijze stroom. Als dit anders zou zijn, moeten er extra speciale leidingen worden aangelegd alleen maar voor groene stroom. Je begrijpt natuurlijk dat dit onbetaalbaar wordt.
En dan wordt het nu helemaal onduidelijk. Voor elke Megawattuur (MW) groene stroom die een energieproducent produceert, krijgt deze een zogenaamde Garantie van Oorsprong, een GvO.
Als energiebedrijf kun je groene energie kopen van een producent, inclusief de GvO. Als dit een leverancier is in Nederland, dan is het inderdaad groene stroom, met een positief effect voor Nederland.
Als een bedrijf echter stroom afneemt uit Noorwegen, waar alleen water-energie wordt gegenereerd, dan heeft dat geen positieve gevolgen voor Nederland. De watercentrales in Noorwegen bestaan al tientallen jaren, en hebben veel overproductie, en dus enorm veel GvO’s. Stroom die van deze producenten worden afgenomen komt dus allemaal uit bestaande centrales, en helpen dus niet om bedrijven in Nederland aan te sporen groene energiebronnen te bouwen.
Nu hebben we in Nederland niet alleen groene stroom, wat door water en wind wordt opgewekt, maar tegenwoordig wordt biomassa ook als groene stroom aangemerkt. En dat zou kloppen, als je alleen maar restafval verbrandt. De EU heeft echter bepaald dat het toegestaan is bestaande bomen te kappen en als “biomassa” te gebruiken, en in plaats hiervoor nieuwe bomen te planten. Dit wordt als CO2-neutraal aangemerkt, en dus als groene stroom.
Deze “oplossing” is een politieke oplossing, en draagt niet bij aan een beter klimaat. Sterker nog, door bestaande bossen als biomassa aan te merken wordt het probleem alleen maar groter.
Een aantal nadelen van biomassa:
- De meeste biomassa in Europa komt uit Amerika en Canada. Daar worden eeuwenoude bossen gerooid, en als pellets verscheept naar Europa om te verbranden.
- Het verbranden van hout is veel minder efficiënt dan gas, olie of kolen.
- De nieuw aangeplante bomen nemen de eerste jaren veel minder CO2 op dan de bomen die gekapt zijn. Effectief verhoog je de hoeveelheid CO2 in de lucht!
Omdat er gekozen wordt voor snelgroeiende bomen, worden slechts een paar soorten aangeplant. Hiermee wordt de biodiversiteit om zeep geholpen met alle mogelijk gevolgen van dien. Een goed voorbeeld in Nederland zien we met de eikenprocessierups, deze is een groot probleem geworden, omdat veel boomsoorten zijn vervangen door eiken. Dus als je echt groene stroom wilt, kijk dan welke bedrijven dit zelf, in Nederland, opwekken door middel van windenergie of zonne-energie. De meningen van onze gebruikers zijn goede handvatten hiervoor, dus kijk voor je een keuze maakt naar de ervaringen van anderen.
Wat zijn de nadelen van zonne-energie en windenergie?
Het grootste nadeel van zonne-energie en windenergie is dat het niet betrouwbaar is. Toch valt dat over het algemeen wel mee, vooral als je zelf zonnepanelen laat installeren of een windmolen plaatst. Die laatste zie je vooral bij bedrijven die ruimte hebben, bijvoorbeeld bij boerderijen.
Om op grote schaal op deze manier energie op te wekken zijn deze methodes veel minder geschikt. Zonne-energie wordt overdag opgewekt, wanneer het verbruik lager ligt dan ‘s avonds. En voor windenergie heb je voldoende wind nodig, maar ook weer niet teveel. Ook is er veel weerstand tegen windmolens op land. Vooral vanwege het zicht, een veld met windmolens ziet er niet uit, maar ook vanwege het geluid wat deze veroorzaken.
Ook lijkt het effect op de natuur, met name voor vogels, vleermuizen en insecten, groter te zijn dan ooit is voorspeld. Zeker de nieuwe molens, die veel hoger en groter zijn, worden met argusogen bekeken. Daarom wordt gekeken naar windmolenparken op zee, wat kan helpen met de energievoorziening in de toekomst.
Hoe kies je een betere energieleverancier?
De bekende energiebedrijven bieden steeds meer groene energie aan. Vaak is dat biomassa, die wordt bijgestookt in bestaande kolencentrales. De vraag is dus maar in hoeverre je dit groene energie vindt.
Wel zijnveel leveranciers bezig steeds meer groene energie te produceren. Bijvoorbeeld Vattenfall, vroeger NUON in Nederland, heeft als doel om binnen één generatie fossielvrij energie te leveren. Zij hebben in Nederland al het grootste zonnepark gerealiseerd, en blijven hierin investeren. Onder andere met een nieuw energiepark in Haringvliet, een combinatie van zonne-energie, windenergie en energie opslag in accu’s. Dit park levert 60 MW aan stroom, wat voldoende is om 40.000 huishoudens van stroom te voorzien. Als je niet wilt wachten tot de “oude” leveranciers eindelijk groen zijn, kun je kiezen voor steeds meer nieuwe energieleveranciers die alleen maar wind en zonne-energie leveren.
Overstappen naar een andere leverancier kan veel opleveren. De meeste van ons doen één keer per jaar een prijsvergelijk energie, en kiezen dan om over te stappen of niet. Natuurlijk is de prijs belangrijk, gas, water en licht zijn een forse kostenpost elke maand. Maar steeds meer mensen kijken ook of de nieuwe leverancier, werkelijk groene energie levert. Met onze energie vergelijkerzoek je niet alleen de goedkoopste leverancier, maar kies je ook voor groene energie die in Nederland is opgewekt.
Waarom zou je zelf stroom opwekken?
Het wordt tegenwoordig steeds interessanter om zelf stroom op te gaan wekken. In eerste instantie denken we dan aan zonnepanelen op je dak. Dit is een oplossing die langzamerhand steeds meer begint te groeien.
Het (laten) installeren van zonnepanelen was een aantal jaren geleden nog duur, en het duurde te lang voor je je investering had terugverdiend. Tegenwoordig is de situatie veranderd, zonnepanelen zijn een stuk voordeliger geworden, en de energieprijzen blijven constant stijgen. Met de huidige rentes op spaargeld kiezen veel mensen om te investeren in zonnepanelen. Hoeveel het kost om zonnepanelen te laten installeren is in eerste instantie afhankelijk van het aantal panelen wat je nodig hebt. Dit kun je ruwweg inschatten als je kijkt naar je jaarlijks stroomverbruik. De consumentenbond heeft een duidelijk verhaal geschreven hierover.
Verder is de kwaliteit van de panelen, en het vermogen van groot belang. Hou rekening met de toekomst. Misschien heb je over enige tijd een elektrische auto, of wil je van het gas af? Koop dan meer panelen dan je nu direct nodig hebt. Je krijgt nog steeds geld terug van de energieleverancier als je meer energie produceert dan afneemt, maak daar gebruik van als dat kan! Al met al is een investering in groene energie, door zelf zonnepanelen aan te schaffen, één van de makkelijkste manieren om geld te besparen en je steentje bij te dragen aan een beter milieu.
Een aantal zaken om goed op te letten bij het aanschaffen van zonnepanelen
Sommige Chinese zonnepanelen zijn redelijk goedkoop, maar ook goedkoop uitgevoerd. Het gebeurt soms dat deze panelen niet het maximale vermogen leveren. Kijk daarom altijd eerst naar de ervaringen van andere consumenten.
Kies een betrouwbare leverancier, foutieve installaties zorgen ook vaak voor problemen, van minder vermogen van je panelen tot brand aan toe. Hou er rekening mee dat zonnepanelen minder energie leveren als het warmer is, zorg altijd voor voldoende ruimte achter het zonnepaneel. Een tip die vaak over het hoofd wordt gezien. Zorg voor een groendak. En dan bedoelen we natuurlijk niet om je dak groen te schilderen. Een groendak is een dak wat bedekt is met gras of planten, vaak vetplantjes die weinig water nodig hebben.
Een groendak heeft enorme voordelen. Allereerst is het een goede isolatie voor je woning, de temperatuur in de woning kan in de zomer al snel 5 graden lager liggen. Omdat er water wordt vastgehouden is er ook minder stof in de omgeving. Kijk hier voor zes misvattingen over groendaken. Als je zonnepanelen op een groendak plaats werken deze een stuk beter, omdat de temperatuur lager ligt. Onderzoek heeft uitgewezen dat je al snel 10% tot 15% meer rendement uit je zonnepanelen houdt. Als je dit weet, en je realiseert dat de temperatuur in huis ook aangenamer wordt, kan je eigenlijk niet kiezen voor alleen maar zonnepanelen. Laat je goed informeren voor je een groendak laat aanleggen, dit is niet iets wat je wilt overlaten aan Beun de Haas, zeker in combinatie met zonnepanelen.