Goedkope energie
Goedkope energie, dat willen we allemaal wel. Helaas is de realiteit dat de kosten van energie elk jaar omhoog gaan, terwijl je er niets extra voor krijgt. Veel mensen gaan dan ook elk jaar op zoek naar een nieuwe leverancier. Veel mensen stappen elk jaar over, om per maand minder te betalen, of die welkomstbonus te scoren. Is dat handig, is die leverancier werkelijk zoveel goedkoper? Of zitten er adders onder het gras, waar je pas achter komt als je al overgestapt bent? En betaal je uiteindelijk niet veel meer door dat “gratis” cadeau? Kijk op NederlandReview welke ervaringen en meningen andere klanten hebben.
Wat is nu eigenlijk goedkope energie? Dan lijkt een rare vraag, goedkope energie is energie waar je weinig voor betaald. Of in ieder geval minder dan bij andere leveranciers.
Toch is dit een beetje simpel gesteld. Als we kijken naar de energieprijs zien we dat deze voor een groot deel bestaat uit leveringskosten, netbeheerkosten en btw. Je rekening bestaat voor ongeveer de helft uit leveringskosten. Dit zijn vaste leveringskosten, die worden door de leverancier bepaald en zijn onafhankelijk van wat je verbruikt. En je hebt een component variabele leveringskosten, dat zijn de daadwerkelijke kosten van wat je verbruikt.
Verder is ongeveer een vijfde van de rekening netbeheerkosten en meterkosten. Netbeheerkosten worden jaarlijks vastgesteld door de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en zijn voor elke regio, onafhankelijk van hoeveel je verbruikt.
Tenslotte bestaat de rest van je rekening uit belastingen en btw, totaal ruim 1/3e van de rekening.
De energie vergelijker van NederlandReview geeft je alle informatie die je nodig hebt over prijzen, contractduur en andere voorwaarden. Maar kijk zeker ook naar de mening van andere consumenten, misschien is die goedkope leverancier niet zo denderend. Niet reageren als je iets wilt weten over je rekening, of plotselinge veranderingen die niet of nauwelijks gecommuniceerd worden. Dat zijn allemaal zaken die je in eerste instantie niet meeneemt in je overweging, maar die je leven een stuk onaangenamer maken als ze gebeuren.
Bovendien zijn de aanbiedingen afhankelijk van meerdere factoren. Kies je voor groene stroom, of maakt je dat niets uit? En hoe lang zet je een contract vast? Je zou denken dat een langlopend contract, van 3 of 5 jaar, goedkoper is dan een contract van 1 jaar. De realiteit is vaak omgekeerd, lange contracten zijn vaak duurder per jaar dan een contract van 1 jaar.
Energiecollectieven, goedkoper of niet?
Een energiecollectief is een groep consumenten, of een bedrijf, die een betere prijs probeert te krijgen. Dat zou moeten lukken, omdat je met een grote groep klanten betere voorwaarden zou moeten kunnen bedingen.
Deze energieveilingen, zoals ze ook bekend staan, zijn vaak niet in het voordeel van de consument. De ACM heeft in 2014 als eens onderzoek gedaan naar prijsafspraken van energieveilingen en kwam tot de conclusie dat deze aangepast moesten worden. Energieveilingen bepaalden een bodemprijs of streefbedrag. Biedingen die onder dit bedrag lagen, werden geweigerd. Dus de consument kreeg nooit de beste aanbieding.
Dit is afgesproken onder druk van energieleveranciers, wat lijkt op kartelvorming en prijsafspraken. Hoewel de methode officieel niet verboden is zijn de meeste veilingen hier wel van afgestapt. Met name, omdat de consument het, terechte, idee had dat ze werden belazerd.
Bij onder andere de consumentenbond en bij Eigen Huis worden nog wel energieveilingen georganiseerd, maar je bent meestal beter uit om zelf de beste aanbieding te zoeken.
Dus een energiecollectief of energieveiling lijkt misschien aantrekkelijk, maar er zijn voldoende redenen om er niet aan deel te nemen, onder andere vanwege de prijzen.
Hoe kunnen sommige leveranciers zo goedkoop zijn?
De goedkoopste leveranciers zijn over het algemeen bekende namen, Oxxio, Essent en Eneco. Verrassende namen bij het lijstje van de eerste 6 zijn vandebron, welkom en budget energie. Het blijkt wel dat groene energie niet per se duurder hoeft te zijn.
Tussen de nummer 1, oxxio, en de laatste, Veba, zit in een standaardsituatie een verschil van € 352,23 euro! Eén van de oorzaken is dat het laatste contract 3 jaar vaststaat. Zoals we al eerder zeiden, een langer contract is vaak duurder, maar biedt meer zekerheid. Maar als we voor dezelfde leverancier kijken naar hetzelfde abonnement, maar dan voor 1 jaar, blijven we met een verschil zitten van € 345,26.
Aan de ene kant liggen de tarieven van de laatste leverancier hoger, maar ook geven zij geen korting aan nieuwe klanten. En daar heb je je eerste besparing. Kies je voor een contract voor 1 jaar, dan kun je elk jaar opnieuw kiezen voor de goedkoopste leverancier. Veel leveranciers geven korting aan nieuwe klanten, terwijl de prijzen voor bestaande klanten stilzwijgend verhoogd worden.
Verder ligt het verschil in prijzen tussen hoe het bedrijf functioneert, hoeveel overhead hebben ze, hoe wordt het geld besteed?
Het is niet zo dat goedkopere aanbieders slechtere energie bieden, energie is energie.
Wanneer overstappen?
Veel energieleveranciers stunten vooral aan het eind van jaar om nieuwe klanten binnen te halen. Met extra kortingen, spelcomputers of televisies proberen ze je over te halen om over te stappen.
Dat is het beste moment om over te stappen, je kunt zonder veel moeite soms honderden euro’s extra verdienen.
Hou rekening met je huidige contract. Als dat nog niet is afgelopen zal je huidige leverancier een boetebedrag rekenen. Vaak kun je met je nieuwe leverancier afspreken dat zij die kosten op zich nemen.
Als je een contract afsluit waarbij je korting krijgt, krijg je die vaak aan het eind van de periode. Als je eerder weggaat, krijg je die korting vaak niet!
Een geschenk krijg je zodra je het contract afsluit, daar hoef je je dus niet druk over te maken.
Hoe overstappen?
Aan het eind van het jaar wordt je veel lastig gevallen door verkopers die de deuren langsgaan om je te laten overstappen. Hoe goed die verhalen ook zijn, trap er niet in. Kijk in onze vergelijker wat voor jou de beste aanbieding is, en kijk bij de ervaringen van anderen.
Deze verkopers krijgen betaald per contract en zullen van alles aanbieden.
Als je per ongeluk toch zo’n contract ondertekend, weet dan dat je 14 dagen bedenktijd hebt. Je kunt altijd nog kijken of je geen beter aanbod kunt vinden, en je contract ontbinden. Hiervoor hoef je geen reden te geven, een briefje of email waarin je meldt dat je het contract ontbindt, is voldoende.
Beter stap je over nadat je via het internet hebt gezocht naar de beste oplossing voor jou. Dat kan via onze vergelijker erg simpel.
1.Voer in de vergelijker jouw gegevens in.
Als je klikt op “wijzig gegevens” krijg je een schermpje waarin je je postcode en huisnummer invult. Ook geeft je aan hoe jouw huishouden is ingesteld. Het veld “je huidige leverancier” mag je leeglaten.
Weet je je werkelijke verbruik? Klik dan op het pijltje aan de rechterkant van de tekst “Vul uw exacte verbruik in”
2. Je krijgt nu meer velden te zien. De eerste keuze die je maakt, is of je een enkele of dubbele elektriciteitsmeter hebt.
Vul daarna je verbruik in. Met een enkele meter is dat één getal, met een dubbele meter moet je het normaal-verbruik (overdag) en het dalverbruik (avond en nacht) invullen. Als je zonnepanelen hebt, kun je ook aangeven hoeveel deze opleveren.
3. Klik dan op “Energievergelijking personaliseren”, en na een paar seconden krijg je de lijst met alle aanbiedingen te zien.
4. Elke aanbieding heeft een link “Meer informatie”, als je daar op klikt krijg je meer detail gegevens te zien over deze aanbieding.
5. Kies daarna de aanbieding die je wilt afsluiten door te klikken op “Aanvragen”.
6. Je vult je gegevens in, drukt op “Aanvraag afronden”, en alles wordt voor je geregeld.
Nog een paar tips.
Isolatie is nog steeds de makkelijkste, en goedkoopste, manier om geld te besparen. Kieren dichten met tochtstrips houdt de warmte binnen en kou buiten. Het huis regelmatig luchten is ook belangrijk.
Kies ook voor een intelligente thermostaat. Het heeft weinig nut de verwarming aan te hebben als er niemand in huis is. En als je spaargeld hebt wat tegenwoordig toch niets meer opbrengt, overweeg dan eens om groene stroom door middel van zonnepanelen op te wekken. Misschien kun je het met je buren doen, of de hele wijk? Daarmee kun je zelfs de installatiekosten een stuk drukken.
Of kijk eens of je kan investeren in een energiemaatschappij, Veba is weliswaar de duurste in de vergelijker, maar zij garanderen 5% rendement.Of kijk eens bij Vattenfall, vroeger NUON, en neem deel aan hun crowdfunding initiatieven.